Вярващи празнуват Рождество Богородично в плевенския храм „Света Параскева“

Общество


Днешният голям църковен празник Рождество на Пресвета Богородица събра вярващи в митрополитския храм „Света Параскева“ в Плевен. Празничното богослужение бе водено от отец Милен, който припомни на миряните за изпитанията, през които са преминали родителите на Божията майка – Дева Мария, за да бъдат благословени с дете. Той призова присъстващите да се наслаждават духовно и да се поучават от този пример.

„Братя и сестри, участвайки днес в преголямата радост на целия свят, нека от сърце благодарим на Бога за подготовката на спасението на целия човешки род. Честит празник!“, обърна се отец Милен към вярващите.

В храма плевенчани палеха свещи пред иконата на Дева Мария, търсейки нейната благословия като майка и пазителка на семейството. На празничния ден мнозина избраха също да им бъде прочетена молитва от свещениците в храма.

Днешният празник е известен също като Рождество Богородично или Малка Богородица. Той е един от Богородичните празници в православния календар, наред с Въведение (21 ноември), Благовещение (25 март), Успение (15 август) и други.

Информацията е предоставена от БТА.