В Дойренци обсъдиха процедурите за изграждане на паметник на цар Иван Александър в Ловеч [ЛН]

Ловеч

Предложението, възможностите и процедурите за изграждане на паметник на цар Иван Александър бяха обсъдени на Четвъртата творческа среща на Сдружението „Под Дойренската лозница“  в село Дойренци, Община Ловеч, на 27 септември в местното НЧ „Просвета“. В срещата взе участие Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч.

В началото писателят Банко П. Банков информира какво предложение за паметник е внесено в Общински съвет – Ловеч. Обществениците Атанас Маринов и Пенка Чернева  говориха по темите Иван Александър в старобългарската литература и Лондонското евангелие, както и какво е представлявал манастирът „Рождество Богородично“ („Ястреб“) в с. Сливек и работата по възстановяването му.

Припомнена беше една възхвала на Иван Александър от неизвестен съвременник на цар, в която се казва: „Никой от нашите първи царе не изглежда толкова велик като цар Иван Александър – неговата военна мощ наподобява втори Александър Велики, по вяра и набожност той е втори Свети Константин; така той залови всичките си врагове, подчини ги и установи мир във Вселената“.

Учителят Найден Ангелов (заслужил гражданин на Ловеч) направи важни уточнения за имена, местности и нареди книжовната дейност в манастира край Сливек по важност до тази в Плиска и Преслав.

Актьорът Борис Луканов прочете предложение на арх. Петко Еврев (двамата са почетни граждани на Ловеч) за мястото на бъдещия паметник. Арх. Еврев предлага той да бъде ситуиран около Средновековната крепост в Ловеч, защото преди да стане цар Иван Александър  е бил ловешки деспот, или около сегашния хотел „Лиани“.

Секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова припомни какви са процедурите – задължителното обществено обсъждане, решение на общинските съветници. Добре е да има широка кампания за доброволно събиране на средства, както и да се ползват архитекти и специалисти.

На срещата присъстваха над 50 души –  творци и дейци на културата от София, Ловеч и Дойренци, както и много жители на селото. Отец Вениамин разказа как се е развила идеята за възстановяване на манастира „Рождество Богородично“ и какво е положението сега.

Срещата бе открита и закрита от изпълнения на местната вокална група с ръководител Мишо Радев.

Община Ловеч, пресцентър

27.09.2018 г.

 

Сподели

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е ловешкия сайт https://lovechnews.bg