В област Плевен влезоха в сила временни противоепидемични мерки поради разпространението на грипни вируси

Последни новини


На 24 януари 2024 г., на територията на област Плевен, са въведени временни противоепидемични мерки за справяне с грипа и остри респираторни заболявания. Заповедта за тези мерки е издадена от директора на Регионалната здравна инспекция – Плевен, д-р Илиян Минчев, след проведено заседание на Областния щаб за борба с грипа и остри респираторни заболявания и одобрение от Главния държавен здравен инспектор. Основната причина за въвеждането на мерките е достигането на епидемични нива на заболели в района.

Съгласно заповедта, се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи, задължителни имунизации и реимунизации. Свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социалните институции за деца и възрастни са разрешени само за терминално болни хора. Завършващата мярка включва задължителното носене на маска за лечебни заведения от персонала и пациентите, както и провеждането на силна дезинфекция и често проветряване на помещенията. В детските заведения и училища ще се извършва стриктен дневен филтър.

Въпреки това, в училищата в област Плевен учебните занятия не се отменят поради ниското ниво на заболеваемост в тези заведения. Временните противоепидемични мерки могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация.