В Плевен представиха възстановка на традиционна българска сватба в Първановата къща.

Последни новини


### Възстановка на традиционна българска сватба показаха в Плевен

Съвсем наскоро в Плевен беше представена възстановка на традиционна българска сватба, с която символично бе открито ново културно пространство за прояви, срещи и събития. Новото място се намира в Първановата къща във Възрожденския комплекс, който съхранява частица от архитектурата на Възраждането.

Представлението бе дело на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. По вълнуващ и красив начин, ансамбълът пренесе присъстващите в духа и атмосферата от края на 19 век.

„Идеята на Община Плевен е Първановата къща да се превърне в средище за културни и образователни събития, да бъде място за интересни прояви, разговори, младите хора да имат възможност да организират тук свои инициативи. Избрахме да поставим началото в рамките на Европейските дни на наследството`2024“, сподели Елина Димитрова, заместник-кмет с ресор „Хуманитарни дейности“.

Възрожденският комплекс в Плевен е създаден в периода 1970 – 1980 година. Идеята тогава е била да се обединят четири възрожденски къщи, за да се пресъздаде духа и атмосферата на отминалата епоха. Три от тези къщи – Бакърджиева, Дачева и Първанова къща – са пренесени от други улици в Плевен и са точни копия на запазени по това време домове на плевенчани в други части на града.

Така днес мястото дава възможност на плевенчани и техните гости да усетят духа и атмосферата на Възрожденската епоха.

Снимки: Любомир Минков