„Галерия „Колекция Светлин Русев“ Чества 40 години в Плевен“

Последни новини


Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ отпразнува своята 40-годишнина

Плевен, 15 юли 2024 г. – С пищно честване и концертная програма Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ отбеляза своята 40-годишнина от създаването на 15 юли. На тържеството присъстваха редица знаменитости, включително служебният министър на културата Найден Тодоров, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, областният управител Николай Абрашев, д-р Валентин Христов – кмет на Община Плевен и други високопоставени длъжностни лица, културни дейци и граждани на града.

„За мен – като кмет на Плевен и като плевенчанин, е изключителна чест и гордост градът ни да притежава това духовно богатство,“ каза кметът д-р Валентин Христов в своето обръщение, емоционално говорейки за значението на галерията. Той призова всички присъстващи: „Нека пазим, ценим и се грижим за това духовно богатство, на което Плевен има привилегията да се радва.“ В знак на благодарност и признание, д-р Христов връчи почетен плакет на галерията от името на Общината.

Акад. Ревалски от БАН изрази своето възхищение към благородния жест на акад. Русев и към факта, че „произведенията са били дарени, за да могат всички да ги видят“. Той допълни: „Това е безпрецедентен акт на дарителство за Плевен.“

Бившият кмет Румен Петков, засягайки темата за културната същност на дарението, подчерта три качества, характеризиращи Светлин Русев: „чувството на принадлежност, на родова памет, на местен патриотизъм“.

В рамките на празника, министър Тодоров открои инстинкта на артисти като акад. Русев да оставят своите творби като наследство за бъдещите поколения и подчерта как Плевен трябва да се гордее с такова наследство.

На празничното събитие прозвучаха и поздравления от името на вицепрезидента Илияна Йотова, която отбеляза, че „дарението [на Русев] ще пребъде още много по 40 години, за да разказва… за необятната му личност“.

Галерията обогати своята програма с представяне на своя най-нов каталог и музикални изпълнения на изявени български инструменталисти, а с представяне на поезия почете паметта на акад. Светлин Русев.

С тази значима годишнина Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ продължава своето мисията на културен просветител и хранител на изкуството, като притежава над 400 произведения и се радва на титлата „Храм на изкуството“, което събира любители и професионалисти от цялата страна и света.