Генадий Гешев в комисията за избор на Съвет на децата Плевен

Последни новини


Генадий Гешев, общински съветник и ръководител на Центъра за работа с деца в Плевен, е избран да представлява Общинския съвет в комисията, която ще разглежда кандидатурите за членове на Съвета на децата. Той беше назначен на последното заседание на общинския парламент, където неговата кандидатура бе одобрена без възражения.

Съгласно получено писмо от областния управител, Плевен е в процеса на подбор на младежи, които ще вземат активно участие в детските политики и решения на регионално и национално ниво, според насоки на ООН и националните закони. В Съвета ще бъдат включени представители от всички административни райони по двама – основен и заместник, като се включват и места за деца от уязвими групи и с интернационална закрила.

Комисията, която Гешев ще представлява, е съставена от пет членове, включващи експерт от общинската администрация, медийно лице, общински съветник, представител на бизнеса, и представител на НПО/социална услуга. Те ще работят върху оценяването на подходящостта на кандидатите и ще представят списък с три класирани кандидатури за всяка категория.

Общинският кмет има отговорността да одобри този списък и да го изпрати до областния управител до средата на юни. В крайна сметка, областният управител има правото да избере бъдещите членове на Съвета, съобразявайки се не само с класирането на местната комисия, но и с други кандидатури от общините в областта.

Кандидатстването за Съвета на децата е отворено за младежи на възраст от 13 до 16 години, които са активни в четири различни категории: участници в училищни самоуправителни органи, представители на инициативи и програми, подкрепяни от бизнеса, представители на НПО и доброволци в социални услуги, както и индивидуални кандидатури.