Голям Интерес към Първия Безплатен Екскурзоводен Тур „По Пътя на Плевенската Духовност и История“

Последни новини


На 11 май се състоя вълнуващото начало на поредица исторически и културни събития в Плевен, съвпадащи с предстоящия Празник на града на 15 май. Именно в тази духовна атмосфера, над 30 души се включиха в първия организиран безплатен екскурзоводен тур озаглавен „По пътя на плевенската духовност и история“.

Събитието предложи на жителите и гостите на града уникален поглед към ключовите културно-исторически забележителности. Маршрутът беше внимателно избран и оформен с цел представяне на богатото културно наследство и духовните символи на Плевен.

Стартът на тура бе даден пред внушителната постройка на храм „Света Параскева“, като участниците последват пътя до изящната Художествена галерия „Илия Бешков“, минали през знакови места като Географския център на Плевен и храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. Посещението включи и богатата на експонати Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ“, а също и Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец“. Програмата обогати знанията на участниците и с информация от плевенския Туристически информационен център, разположен в сърцето на Градската градина.

За успешната реализация на инициативата и задълбоченото представяне на историческите и духовни традиции на Плевен значителен принос имаше екскурзоводът Богомил Стоев, организиран от Община Плевен. Екскурзоводният тур представи богатата история на града и събуди гордостта на плевенчани с образи и разкази за значимите моменти и фигури в развитието на Плевен.