Градушка унищожи реколтата в село Искра, земеделци пострадаха тежко.

Плевен днес


След като бурята с градушка връхлетя село Искра в региона на Първомай, над петнадесет аграрни производители са изправени пред сериозни увреждания на техните култури. Както бе съобщено от местния градоначалник, Тодор Налбантов, правейки съобщение по БНТ, голяма част от посевите са претърпели почти пълно уничтожение.

Уврежданията засегнали картофени насаждения, които изцяло са повредени, а един лозов масив е потърпел увреждания на около 80%, като се очаква фактически тазгодишната му реколта да отсъства. Несгодите не подлежат на документиране от местните и централни власти поради застраховането на аграрните площи.

Кметът на Искра посочи, че ситуацията за земеделските стопани е отчайващa и те не разчитат на помощ от държавата или застрахователите. Той също така разкри, че преди градушката защитни ракети бяха изстреляни от четири ракетни площадки, което е предотвратило нанасянето на сериозни щети по домовете, като евентуалният урон е бил ограничен до няколко чупливи прозореца.

Ракетаджията информирал кмета, че градоносният облак бил толкова огромен, че мерките за предпазване не са били напълно ефективни.

В хода на интервю за bTV, Тодор Диманов, който държи лозови насаждения, подробно описва увреждания след сблъсъка с градушката. Той обяснява, че не е останало и едно здраво грозде, и че ще е трудно да се осигури качество на производството. Според него гроздето трябвало да бъде двойно по-обемно, но в момента всичко, което е останало, са разкъсани парчета и нискокачествената реколта вероятно няма да бъде закупена за винопроизводство. GURLING: Коментира разрушената площ от около 75 декара мерло и посочва друго свое лозе от приблизително 25 декара, което се намира на отдалечена локация.

„Въпреки че бяха изстреляни градозащитни ракети, не успяха да ни спасят от градушката. Защитата ни спаси много пъти през предходните десетилетия, понеже в миналото градушките постоянно съсипваха реколтата ни и положението бе по-тежко“, споделя още Тодор Диманов.

В неделя, градушка падна и в други части на България, като причини вреди в община Лъки и около Казанлък, в град Шипка и между селата Долно и Горно Изворово. Увреждания от градушката усетиха и жителите на кюстендилското село Горна Гращица, както и община Ардино в Кърджалийско, където бурята ударила привечер и траяла около половин час.

Също така очакванята са и днес да има градушки. Метеоролозите от НИМХ са издадени предупреждения – оранжев код за валежи и гръмотевици за областите Ловеч, Плевен, Враца и Монтана, където през деня е възможно да има краткотрайни бури и градушки. Количествата на валежите се очакват да достигнат до 20-25 мм, а на места до 40-50 мм.

Жълт код е обявен в седем други области – Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област и Видин, с очакване за валежи до 20-25 мм.

Информацията в тази статия е предоставена от dnes.bg.