Греди Асса с изложба „Преди и сега“ във Велико Търново

Общество


След събитието „Пътувания“ в София, Греди Асса представя своята изложба „Преди и сега“ във Велико Търново. Експозицията бе открита вечерта в Художествената галерия „Борис Денев“. В рамките на текущата година, художникът отбелязва своята 70-годишнина с четири изложби в градовете, които имат значение за неговото творческо развитие. Изложбата в София беше посветена на „Пътувания“, а във Велико Търново – където Асса е завършил образованието си по изобразително изкуство – носи името „Преди и сега“. Очакват се още две изложби – в Плевен, родния град на Асса, и в Созопол, където ще се състои последната му изложба в страната. Кураторът на изложбите, Иво Милев, подчерта, че изборът на тези места не е случаен.

Греди Асса сподели пред БТА своите емоции, казвайки, че много неща го свързват с Велико Търново – мястото, където е срещнал своята съпруга, където е учил и се е оформил като художник. По време на ученическите си години той е бил възпитаник на легендарни учители като Янаки Манасиев и проф. Георги Костов. Асса разказа за своите училищни години при професор Никола Генов, който го е научил на обич към природата и на виждането на света като вертикала, което му позволява да се издига.

Велико Търново е мястото, където Асса е срещнал любовта, където се е родила неговата дъщеря и отскоро има и внук. Художникът споделя, че и внукът му рисува спонтанно и естествено, „като дядо си“.

Относно причината за обичта на публиката към изкуството на Греди Асса, той предполага, че отговорът би могъл да бъде намерен между редовете на неговата книга „Деца на въображението“. Той описва себе си като човек, който страхува от водата, въпреки че не може да плува, но обича да се намира в дълбокото.

Заместник-кметът Нейко Генчев описа Асса като неспокоен и вечно търсещ художник, като отбеляза също, че той е един от най-обичаните преподаватели в Художествената академия. Тази близост се усеща и в картините му.

На откриването, директорът на Великотърновската галерия, Мартин Митев, спомена, че в експозицията са включени произведения както от личната колекция на Асса, така и от фондовете на известни галерии.

Информацията за статията е предоставена от Марина Петрова от БТА.