Даниела Петкова става временен кмет на село Коиловци до избори

Последни новини


Избраният за временно изпълняващ длъжността кмет на Коиловци в лицето на Даниела Петкова

В село Коиловци възникна нужда от временно ръководство след предсрочното освобождаване на досегашния кмет Мирослав Илиев. Общинският съвет на Плевен взе решение за назначаването на Даниела Петкова като временно изпълняваща длъжността кмет до провеждането на редовните местни избори и полагането на клетва от страна на новоизбрания кмет. Петкова, която е дългогодишен служител в кметството и специалист по ЕСГРАОН, бе подкрепена единодушно от съветниците при гласуването в четвъртък.

Замената на кметската позиция последва решение на Общинската избирателна комисия – Плевен с номер 267-МИ/13.06.2024 г., с което се прекратяват предсрочно пълномощията на Илиев. Нормативният акт, който даде основание за това, е Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно разпоредбата в чл. 42, ал. 1, т. 1. В закона ясно се посочва в чл. 42, ал. 6, че при предсрочно прекратен мандат на кмет, общинският съвет е длъжен да избере временен кмет до встъпване в длъжност на новия.

С прехода към временно управление, Коиловци, което към 15 март 2024 г. има общо 697 жители, очаква провеждането на частични местни избори за избор на своя нов кмет. Надеждата е, че опитът и познанието на Даниела Петкова за общността ще подпомогнат селото в периода на тази институционална промяна.