ДГ „Вит“ в с. Дисевица отпразнува Международния ден на ромите с песни и танци

Последни новини


Деца от Детска градина „Вит“ в с. Дисевица отпразнуваха Международния ден на ромите с разнообразие от песни и танци, като на този празник на етносите цареше дух на толерантност и взаимно уважение. Събитието бе посетено от заместник-кмета на Община Плевен Елина Димитрова, началник-отдела „Образование“ Людмила Гоневска, главният експерт в отдел „Образование“ Мариета Георгиева, както и от кмета на населеното място Пламен Бешков.

Директорът на детската градина Силияна Велинова се обърна към гостите с думите: „При всеки етнос празниците заемат специално място, те са важен елемент от културното самосъзнание, когато човек се чувства значим и изпълнен с надежда за по-добро бъдеще. Благодаря на гостите от Община Плевен, че бяха част от нашето тържество и уважиха поканата да ни гостуват.“

Програмата включваше съчетание на български и ромски традиции, които бяха представени от малчуганите чрез песни и танци, а техните изпълнения бяха сърдечно аплодирани от публиката, която включваше родители и близки на децата.

Заместник-кметът Елина Димитрова изрази своето въодушевление от празника: „Благодарни сме, че бяхме част от тържеството. Беше различно и изключително интересно. Децата с огромно старание са подготвили своите музикални изпълнения, за да ни зарадват. Изкуството, танцът и музиката, това е най-прекият път до сърцето на всеки един от нас.“

Детска градина „Вит“ обучава общо 49 малчугана на възраст от 3 до 6 години, като култивира при тях уважение към различните култури и традиции още от най-ранна детска възраст.