ДГ „Ралица“ и НУ „Единство“ станаха „Екоучилища“ в Плевен.

Общество


През учебната 2022/2023 година първите учебни заведения за Плевен, които получиха статут на „Екоучилище“, са Детска градина „Ралица“ и Начално училище „Единство“. В дворовете им се развява знаме със символа на интернационалната награда „Зелен флаг“. Тази новина беше съобщена за БТА от Галя Ангелова и Ирена Петкова, координатори по програмата „Екоучилища“ за ДГ „Ралица“ и НУ „Единство“ съответно.

Статутът „Екоучилище“ се присъжда след изпълнение на основните стъпки в програмата и активно участие в проекта „Влез в зеления кръг“, които се реализират от Българското сдружение „Син флаг“ и „Девин“ ЕАД. Още едно учебно заведение в област Плевен, което получи този статут, е Средно училище „Евлоги Георгиев“ в град Тръстеник, община Долна Митрополия.

„В рамките на учебната година учениците от НУ ‘Единство’ се ангажираха с различни инициативи свързани с екологията – те засадиха дръвчета, поставиха контейнери за разделно събиране на отпадъци и осиновиха кошер към Пчеларска къща ‘Балински’ в село Тотлебен,“ разказа Ирена Петкова.

„Децата от ДГ ‘Ралица’ показаха своето виждане за ‘Града на бъдещето’ и създадоха свой ‘Чичко Водичко’, за да съхраняват дъждовната вода като ценен природен ресурс,“ добави Галя Ангелова. „Като екопосланици, те ще продължат да предприемат малки стъпки към по-зелен град. Екологичното образование започва още когато детето може да различи между ‘добро’ и ‘лошо’. С гордост заявяваме, че сме първата еко детска градина в Плевен, което ни задължава да възпитаваме децата в уважение към природата и средата, в която живеем,“ коментира Ангелова.

Тя и Петкова изразиха надежда, че техният пример ще бъде последван от други учебни заведения в Плевен и околните области, така че повече деца да могат да бъдат обучавани от най-ранна възраст в опазването на околната среда и природните ресурси.

Програмата „Екоучилища“ е международна инициатива, стартирана в отговор на необходимостта от съвместни усилия на младите хора за справяне с екологични проблеми и устойчивото развитие на планетата. Под егидата на Фондацията за екологично образование (ФЕЕ), програмата насърчава практическата ангажираност на учители и ученици в дейностите, които допринасят за преодоляване на екологичните предизвикателства. В България тази програма беше въведена през 1996 г., като първото сертифицирано училище става част от инициативата още през 1997 г.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева, кореспондент на БТА в Плевен.