ДГ „Юнско въстание“ приключи успешно първата година по проект „Proud to be me“ [ИП]

Образование

Първата година по проекта на ДГ „Юнско въстание“ „Proud to be me“ (Ключова дейност 2 на Програма „Еразъм+“) приключи с Транснационална среща, чийто домакин беше българският партньор. Основните цели и задачи на срещата бяха свързани с осъществяване на педагогически обмен с цел развитие на интеркултурни компетентности и опит.
Програмата на транснационалната среща в Плевен имаше три основни направления: среща на координаторите; кратки обучителни курсове за учители; културна програма.

Кратките обучителни курсове за учители бяха по иновативни теми. В единия модул – „Новият живот на старите материали“, творчески се използват и съчетават отпадъчни и подръчни материали за създаване на продукти – текстилно пано, кукли в национално облекло, изделия от найлонови торбички, съобразно интегрираните цели и задачи по проект „Proud to be me“. Другият модул – „Виртуална разходка Плевен“, е за интегриране на интерактивна бяла дъска за изграждане и развитие на дигитални компетенции, нагласи и умения за работа със съвременни ИК техники, за национално и интеркултурно образование, за ранно чуждоезиково обучение.

Организирана беше изложба с най-добрите произведенията на децата-домакини с представяните техники: за изработване на пано със сплъстена вълна и гайтани; на керамична декорация на съдове по стара автентична технология.
Богата културна програма съпътстваше международната визита.

В резултат от срещата беше постигнато социално и културно сближаване между участниците от партньорските институции.  Представените иновативни педагогически техники целят подобряване на мотивацията за учене и намират приложение за откриването и активирането на силните страни на всяко дете. Насърчават изучаването на английски език като втори език. Използването на изкуството като средство за създаване на положителни емоции и за справяне с негативните преживявания е с цел превенция на дезинтересираността и отпадането от училище. Участниците в срещата развиха нови професионални компетентности, педагогическо майсторство, високо равнище на самопознание и познание за другите култури и народи, натрупаха опит за комуникация и общуване, овладяха стратегии за преподаване, взаимодействие и сътрудничество в интеркултурна среда.

 

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com