Девет общини в България самофинансират дейностите си успешно през 2023 г.

Плевен днес


Девет населени места в България реализират своите общински действия чрез напълно независими финансови ресурси. За годината 2023, българските местни власти са образували доходи от 3,35 милиарда лева, което показва нарастване с 6,5% в сравнение с предходния период. Най-голям обем на набраните фондове отчитат най-големите общини – София със 962,1 милиона лв., Варна с 208,6 милиона лв., Пловдив с 182,5 милиона лв., и Бургас с 126,2 милиона лв. Веднага след тях се позиционира община Несебър с 67,5 милиона лв., сочи в анализ Института за пазарна икономика.

Основите на собствените приходи обхващат парични средства, събрани от комунални такси и данъци, услуги предоставени от общината, разпределение на общинско имущество, задължения, лихви и неустойки, както и получени дарения и помощи, включително и от концесии. Най-големи са доходите на глава от населението в общини с фокус върху минни дейности и туризъм. При тези с малко население и минната бизнес сфера, причината е във високите получени суми от концесионни договори, докато при туристическите общини доходите от таксите за отпадъци, данъците за имотни притежания и сделки, както и продажбите на общински услуги са съществено високи.

Общините, които записват най-високи приходи на глава от населението, са Челопеч (5564 лв.), Чавдар (2612 лв.), Несебър (2419 лв.), Приморско (2218 лв.) и Мирково (2218 лв.). От другата страна се намират по-малки и изолирани места като Сатовча (136 лв.), Неделино (144 лв.) и Якимово (145 лв.), които поради слаба икономическа активност не успяват да натрупат значителни суми от данъци и такси. На национално ниво, през година 2023 средствата, натрупани от общините, достигат до 519 лв. на човек, със средни стойности за общини като Бяла Слатина и Родопи, като в 67 общини показателят е над тази средна стойност.

От Института за пазарна икономика посочват, че важен показател за самостоятелността на общинските финанси е отношението на местните доходи към разходите за общински задачи. Средно на национално ниво 74,1% от местните задачи са финансирани от собствени общински средства, докато останалата част се покрива чрез средства от държавния бюджет. В 49 общини този процент е по-висок, с включени минни и туристически региони и градски центрове. Само в 9 общини са финансирани над 100% от тяхните местни издателства, сред които са София (111,6%), Плевен (111,5%), Челопеч (109,5%) и Созопол (105,8%). Най-ниското покритие е регистрирано в Струмяни (12,7%), Трекляно (13,1%), Кресна (14,2%) и Борино (15,2%), според публикация на „Сега“.

Информацията за статията е предоставена от dnes.bg.