Ден на отворените врати и винен сладолед в Плевен

Общество


В Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен днес ще се състои ден на отворените врати, посветен на винения сорт грозде „Рубин“. Инициативата е част от съпътстващата програма на Фестивала на виното и фермерските деликатеси „Time for Wine“, съобщи за БТА директорът на ИЛВ доц. Емил Цветанов.

В рамките на инициативата ще бъде представена и изложба с традиционни и нови десертни сортове грозде. Тя се организира за първи път съвместно с Аграрния университет в Пловдив, Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ в Русе и Института по земеделие в Кюстендил. Посетителите ще имат възможност да дегустират и вина от сорт „Рубин“ от различни производители.

По време на открития ден ще може да се опита за първи път в България авторски сладолед с вино от сорт „Рубин“, отбеляза доц. Цветанов. По време на фестивала в шатрата на фирмата-производител ще бъдат показани още три вида от нетрадиоционния сладолед с вино – от сортовете „Плевенска роса“, „Кайлъшки мискет“ и „Гъмза“. За дегустаторите е важно да имат предвид, че сладоледите не са с мляко, но за сметка на това са с алкохолно съдържание от около 4 процента и са с по-малко от обичайното количество захар, каза още доц. Цветанов.

Откриването на фестивала е обявено за 30 август, петък. В същия ден в Регионалния исторически музей на Плевен ще се състои научна конференция на тема „Лозата, виното, хората и времето“. На нея ще бъдат представени 25 доклада.

Информацията предоставена от Кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.

/СС/