Десетото Юбилейно Издание на Плевенския Маратон на Приятелството Събра Над 800 Състезатели От 17 Националности

Последни новини


Плевен бе домакин на очакваното десето юбилейно издание на Маратона на приятелството, което събра над 800 участници от 17 националности. Състезанието, известно със своите благотворителни цели и подкрепата за инклузивност, бе открито в 9 часа от кмета на Общината д-р Валентин Христов и председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, който даде старт на кроса „Аз мога“.

Посолството на САЩ у нас, чрез посланика Н.Пр. Кенет Мертен, изрази почит към събитието със следните думи: „Плевенският маратон е символ на силата на човешкия дух и приятелство. Той помага за изграждането на общество, в което хората с увреждания срещат уважение за своите способности, таланти и потенциал.“

Сред престижните участници на маратона бяха и Оливър Патън от Великобританско посолство, както и представители от Румънското посолство.

За пореден път победител в дамската секция стана Малина Иванова, достигнала финиша за 3:59.15 часа, а при мъжете Нейтън Флеър от Великобритания пресече лентата след 2:46.32 часа в дисциплината маратон. В полумаратонската дистанция победители станаха Николай Ефремов и Маргарита Дренова.

Председателят на Общински съвет – Плевен, доц. д-р Иван Малкодански, лично връчи наградите на победителите, както и на ветераните участници. В 10-километровата дистанция шампионите бяха Георги Гергов и Весела Дилянова, а в щафетата победи отборът „Русе тича“.

Маратонът в Плевен осигури специална пътека и за детското тичане Fun Run Kids, както и за 3-километровия крос „Аз мога“, където бяха връчени медали и награди на малките участници.

Тази година събитието удари рекорд по участие от различни страни и генерации, като най-възрастният състезател бе на 78 години. Освен спортен празник, маратонът продължи традицията си да бъде и благотворителна кампания, като в подкрепа на студент от Медицинския университет в Плевен без родители.

Събитието отбеляза и важен акцент на социалната ангажираност и приобщаването на хора с различни способности и малцинства, благодарение на доброволците, които съдействаха в организацията на това особено издание.