„Десет забранени думи за мъжете, които рушат всяка връзка!“

Плевен днес


Оказва се, че и след спорове и извинения, оскърбителните думи, изречени в момент на гняв, често остават в съзнанието на партньорите и продължават да влияят на взаимоотношенията. Според принципа „Казаната дума – хвърлен камък“, дори признанията за вина не могат да изличат напълно негативните емоции, вызвани от обиди. Експерти предлагат на жените да избягват пет конкретни фрази по време на семейните конфликти, за да не нанасят дълготрайни щети на взаимоотношенията:

1. „Казах ти как да го направиш! Винаги се проваляш!“ Такива реплики намаляват самоуважението на мъжа и подкопават неговата увенчаност в собствените умения.
2. „Какво толкова направи?“ Минимизирането на мъжките усилия отблъсква мотивацията му за бъдещи постижения.
3. „Ти си точно като майка си!“ Сравняването с роднини или близки по негативен начин може да ранят личната идентичност на мъжа и да унижат неговите близки.
4. „Отиди при бившата си, тя нали е по-добра от мен!“ Изразен със сарказъм или сентименталност, такъв коментар може да накара мъжа да се съмнява в правилността на избора му.
5. „Иван/Драган/Петкан никога не би направил това!“ Това изразяване подкопава самочувствието на мъжа, като го сравнява с други мъже, което може да намали неговото чувство на сексуална придаденост и стойност.

Тези забележки отбелязват важността от внимателно обмисляне на думите, особено в конфликтни ситуации в партньорски взаимоотношения.

Източник на информацията: PlevenZaPleven