Детска градина „Еделвайс“-Плевен реализира проект Erasmus+ успешно.

Образование


През учебната 2023/24 година Детска градина „Еделвайс“ в Плевен работи по проект „Приобщаване, многообразие и екологично възпитание“ с регистрационен номер 2023-1-BG01-KA122-SCH-000127779, финансиран по Програмата „Еразъм+“.

В контекста на проекта част от педагогическия състав на градината участва в мобилност в Малага, Испания. Местният организатор Tribeka Training Lab S.L.U. координира участието в семинари и професионални визити. Семинарите се фокусираха върху испанската образователна система, както и върху добрите практики в детски градини и училища по отношение на екологично образование на децата от различни възрастови групи.

Първото професионално посещение беше във ферма, която приюти разнообразни животни и растения и беше предназначена за деца от 3 до 14 годишна възраст, включително и такива със специални нужди. Заедно с родители и учители, децата се грижеха за животните, като ги хранеха и почистваха помещенията за тях. Имаше определени площи за опитни полета, където децата садяха, поливаха и плевели зеленчуци, плодове и подправки, като по този начин придобиваха умения за работа на открито и в екип.

Второто посещение се проведе в организация, занимаваща се със социално интегриране и подкрепа за лица в нужда, обслужвани от медици, психолози, социални работници и студенти. Дейностите бяха насочени към физическото и психическото здраве, както и към социализацията на тези лица.

Третата визита беше в „Департамент за екология и устойчивост“ на Малага, който регулира дейности и политики, свързани със защитата на природата и екологичните проблеми.

В ДГ „Еделвайс“ се планират и организират множество дейности по темата за екологичното обучение на децата. Инициативи като „Природата и децата – добри приятели“, „Приятели на птиците“ и „Мама, татко и аз“ включват разнообразни занимания и бяха част от привличането на интереса на децата към околната среда и нейното опазване.

Обучението на децата относно природата и нейните компоненти, както и връзката между човека и природата, е основна цел на проекта. Активното участие и дейностите по проекта подобриха качеството на образованието и личния опит на учителите, насърчавайки същевременно креативността и критичното мислене сред децата.

Информацията за статията е предоставена от infopleven.com.