Детска студия играе Шекспирова комедия на сцената в Плевен.

Общество


„Дванайсета нощ“ е втората за този творчески сезон премиера на Детската студия към Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен. Една от най-увлекателните комедии на Уилям Шекспир ще бъде изпълнена от младите актьори на възраст от 14 до 19 години, както информира Моника Рангелова от отдел „Реклама“ на театъра.

Премиерните изяви на „Дванайсета нощ“ ще се проведат в четири последователни дни – на 10, 11, 12 и 13 юни на Голямата сцена.

„В този спектакъл ще участват 40 обучаващи се от школата, които от месец октомври се упражняват в създаването на сценични изразни средства, вкус и проникване в метричната реч на Шекспир в превода на Валери Петров. Тази школа през годините е изградила цели поколения, които ценят словото, литературата и сценичните и визуални изкуства, тъй като театъра е синкретично изкуство“, споделя режисьорката Ива Николова, която от 2007 г. преподава в школата, ръководена от актьора на Плевенския театър Адриан Филипов.

Ива Николова и Адриан Филипов са движени от стремежа не просто да възпитат професионални актьори, а хора, които носят любов, критерии и знание за качествения театър през повече от 20-годишната си практика.

„Развиваме им музикалност и сценични умения, и се стремим към изостряне на тяхната чувствителност към литературата, музиката и театъра. Желаем да ги научим на изграждането на нови приятелства и създаването на общности. Полагаме усилия за разширяването на техния светоглед в рамките на възможното. Смятаме, че ни се получава отлично, без да звучи надменно“, добавя Николова.

Напомняме, че първата премиера, поставена от детската театрална студия, беше „Криворазбраната цивилизация“. През май на сцената за три поредни вечери бяха показани талантите на три различни детски състава с участници на възраст от 6 до 14 години.
/ХТ/

Информацията за статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.