Детска театрална студия представя „Криворазбраната цивилизация“ в Плевен.

Общество


„Криворазбраната цивилизация“ е първата премиерна постановка на детската театрална студия към Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен. Три различни детски групи на възраст от 6 до 14 години ще демонстрират таланта си на сцената в три поредни вечери, сподели драматургът на театъра Гергана Пирозова.

„Премиерите са посветени на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, българската писменост, просвета и култура, тъй като „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников, написана през 1871 година, на поучителен и забавен начин разглежда сблъскването на традиционната българска култура с „външната“, както и нашата склонност към прекланяне пред чуждото и отричането на родното. Разве тази тема не е все още актуална?“, споделят творците на спектакъла.

„Изборът на тази пиеса, представена от младите актьори от детската студия при плевенския театър, не е случаен. Като нейни наставници целим да възпитаме при децата не само чувство за изкуство и сценични умения, но и патриотизъм, да разширим техните езикови познания, като запазим оригиналния език на Войников – архаичен, очарователен и богат на изразни средства. Спектакълът прелива от забавление, тъй като чрез смях и сатира успяваме да споделим важните истини за днешния свят“, разказва адмиралът и преподавател в студиото, актрисата Ива Николова.

В продължение на повече от 20 години художествен ръководител на студията е актьорът Адриан Филипов от плевенския ансамбъл. Те са представили произведения като „Патиланско царство“ от Ран Босилек, „Сън през лятна нощ“ от Уилям Шекспир, „Шекспиримент“ въз основа на „Крал Лир“ и „Макбет“ от Шекспир, „Снежанка и седемте джуджета“ от Ами Тола, „Историята на Западния край“ по Артър Лоурънс, „Ревизор“ от Н. В. Гогол и много други.

Премиерните преставления на „Криворазбраната цивилизация“ ще се състоят на 20, 21 и 22 май на сцената „Александър Гюров“.

Неотдавна в Плевенския театър беше представена друга премиера – „Островът на съкровищата“ от Робърт Луис Стивънсън, ново заглавие, което Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ предлага на любителите на театралното изкуство.
/АКМ/

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева, БТА.