Деца учат традиции боядисват яйца в Плевенски исторически музей

Общество


Близо 150 деца днес се заемат с боядисване на великденски яйца в Регионалния исторически музей в Плевен. Младите дарования идват от разнообразни учебни заведения, както и от две социални институции, сподели пред БТА Миглена Николаева, ръководителят на отдел „Етнография“ в музея.

Основната вълна на участниците в традиционната великденска занималня беше от Начално училище „Патриарх Евтимий“. През целия ден за работилницата се регистрираха и отделни деца, желаещи да се запознаят с изкуството на изящно орисани яйца.

„Празникът Великден носи със себе си много традиции, които се практикуват в дните преди самият него. Първите дни от тази седмица, известна като Страстна, по наш обичай са отредени за генерално почистване на дома и приготовлението на яйцата. В ранни зори на Велики четвъртък се пристъпва към тяхното боядисване и ‘възхваща’ се поставя новия квас, елемент, който е бил от съществено значение за всяко домакинство в миналото“, разкрива Николаева. Тя акцентира и на факта, че нашите прабаби използвали за боядисването на великденските яйца не бои от магазина, а естествени багрила, приготвяни у дома с помощта на люспи от лук за жълт цвят, от коприва за зелено, от цвекло за червен и така нататък. Ръководителят на отдел „Етнография“ напомни и за великденската традиция да не се изхвърлят черупките от боядисаните яйца в кофата за боклук у дома, а навън, за да бъде семейството предпазено от болести през цялата година.

Тези и още многобройни традиции и ритуали ще бъдат предадени на децата, които днес имат възможността да се включат в занятията на работилницата за оцветяване на великденски яйца в плевенския музей.
/ТС/

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.