Плевен отбеляза Деня на храбростта с празник и експозиции.

Общество


В Плевен днес военнослужещи от Петото бригадно командване устроиха тържество в чест на 6 май – Деня на храбростта и на Българската армия. Неблагоприятните метеорологични условия попречиха на част от предвидените събития на открито, които имаха за цел да бъдат представени пред плевенчани. Концертната зала на Военния клуб все пак успя да привлече вниманието на зрителите, които бяха поканени да се насладят на музикалната програма, специално подготвена за празника от различни изпълнители от града.

В изложбената зала на Военния клуб е разгърната експозиция, която придава на посетителите възможността да разгледат униформи, бойно снаряжение, оръжие и екипировка. Сред интересните предмети са знамето на 40-ия български контингент, участващ в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ от 2020 г., зимно камуфлажно облекло на военен служител от сухопътните войски от 2004 г., „Сахара“ униформа на български войници от Втори пехотен батальон участващи в Многонационалните сили в Ирак 2004 г., както и униформа от 2017 г.

От клуб „Традиция“ в Плевен представиха изложба на оръжие от времето на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.).

За малцината минувачи, които бяха излезли въпреки дъждовното време на централния плевенски площад „Възраждане“, голям интерес представляваше военната полева кухня, където главен готвач сготви обилна боб чорба.

Празничните събития във Военния клуб ще продължат да се провеждат и днес до 14:00 часа.

Информацията за събитията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.