Днес е Малка Богородица [ИП]

Култура

На 8 септември Българската православна църква отбелязва рождество на Пресвета Богородица. Празникът е наричан Рождество Богородично или Малка Богородица.
Рождество Богородично е един от трите големи празници в източноправославния календар, посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празници в календара на църквата.
Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България. Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита, Богородичен хляб, който се разчупва и раздава на всички в семейството. Едно парче задължително се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).
Между Голяма и Малка Богородица се пресаждат и размножават повечето пролетни, многогодишни цветя и храсти. В българския народен календар рожденият ден на Света Богородица съвпада с раждането на новия аграрен сезон.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com