Днес е Международният ден на левичарите [ИП]

Култура

На 13 август се чества Международния ден на леворъките, а начало на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.
Левичарите са хора, които главно използват лявата си ръка повече от дясната. Статистиката сочи, че около 10% от населението на земята е левичари. Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстрите), въпреки че е рядко срещано.
Левичарството е по-често срещано сред мъжете, отколкото сред жените – в света 5,24% от мъжете са левичари, а при жените този процент е 4,76% . Около 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.
Сред известните левичари се открояват имената на Леонардо да Винчи, Грета Гарбо, Наполеон, Марк Твен, Бил Клинтън, Владимир Путин, Барак Обама, Пол Макартни, Джулия Робъртс, Брад Пит, Анджелина Джоли, Никол Кидман, Стинг, Брус Уилис и др.
 

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com