Днес е Световният ден на целувката [ИП]

Култура

През 1988 г. ООН обявява 6 юли за Световен ден на целувката. Първи отбелязват празника британците.
Учените и до днес нямат точно обяснение кога и защо се е появила целувката. Но са единодушни в това, че целуването е не само приятно, а и полезно. Действа успокояващо, терапевтично, антистресово, подобрява настроението, а в някои случаи и здравето.
Целуването регулира сърдечната дейност, нормализира кръвното налягане и балансира нивото на холестерола. Продължителната целувка – поне 5 минути, гори цели 26 калории.
Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват.
Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството.
Хората не са единствените видове, които изразяват привързаност с целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.
Според различни проучвания, хората помнят повече подробности за първата си целувка, отколкото за първия сексуален опит.
Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Той е невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и награда, и  се покачва, когато преживяваме нови неща. Затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com