Документален филм „Екатерина“ представя историята на забележителна българка.

Плевен днес


Документалният филм „Екатерина“, който разказва за живота и обществената дейност на българката Екатерина Каравелова, ще бъде показан на жителите на Плевен, Русе и Ловеч в месец, който често се асоциира с отдаване на почит към жените. Филмът е вдъхновен от дневника на Каравелова и представя нейната личност и живот, преминал през редица драматични исторически събития от 1860 до 1947 година.

Екатерина Каравелова се отличава със своя стоицизъм и непримиримост към гражданските несгоди, като един чуждестранен кореспондент дори я е описал като „единствения мъж“ в София по време на Сръбско-българската война.

Публиката ще има възможността да се докосне до вътрешния свят на Каравелова и обществените промени в България след освобождението от османско владичество. Режисьорката Бояна Топчийска и част от актьорите, включително Ива Николова и Адриан Филипов, ще участват в дискусии се зрителите, за да споделят своите емоции и отговорности при въплъщаването на реални хора на екрана. Ще бъде дискутирано значение на националните герои, паметта на нацията и ролята на личния пример в съвременното общество.

Филмът е снабден със субтитри за глухи хора. Плевен е избран за локация на филмово турне, тъй като там са родени режисьорката Бояна Топчийска и актрисата Ива Николова, а Адриан Филипов, изобразяващ съпруга на Каравелова, е актьор от Плевенския театър.

Прожекцията на филма в Плевен е със свободен вход и ще се състои на 11 март 2024 година от 18:00 часа в читалище „Съгласие“. След прожекцията зрителите ще имат възможност за дискусия с творческия екип. Събитието е организирано с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Източник на информацията: PlevenZaPleven