Долна Митрополия развива туризъм с европейски средства и проекти

Общество


Община Долна Митрополия инвестира европейски средства в развитието на туризма и опазването на културно-историческото наследство. Това става възможно благодарение на успешното осъществяване на проекта „Туризмът като връзка за перспективно развитие на трансграничния регион“, финансиран чрез програмата „Интеррег Румъния – България“ за периода 2014-2020 г.

Партньор на Долна Митрополия в инициативата е румънската община Мотатей. Заедно те работят по създаването на туристическия продукт „Археология и туризъм“.

„Извършихме основно действия за запазване на културно-историческото наследство, като осъществихме консервация и частична реставрация на каменните структури на римската крайпътна станция „Ад Путеа“, разположена при село Рибен, която представлява една от водещите туристически атракции у нас. Паралелно с тези дейности подредихме парковото пространство и територията около станцията и изградихме информационно-посетителски център“, сподели пред БТА Анита Савчева, ръководител на дирекция „Европейска интеграция и хуманитарни дейности“ в Община Долна Митрополия и финансов мениджър на проекта.

Общината е получила безвъзмездно финансиране по проекта в размер на 1 451 068,61 лева, което налага допълнително докапитализиране от местния бюджет с още 361 000 лв.

„Беше трудно да се отделят значителни средства от бюджета на Общината и често ми беше неприятно да представям предложенията си пред Общинския съвет. Въпреки това, сегашните резултати и отзивите на хората ме убедиха, че всеки похарчен лев е бил оправдан“, заяви с увереност Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия.

Тя подчерта значението на разширяването на този туристически продукт в бъдеще и отбеляза, че той има изключително положително влияние върху децата. Цоновска изрази настроението си, че е настъпил моментът да се акцентира върху по-цялостната идея за туристически продукт на Дунавския лимес, който би привлякъл множество туристи към бреговете на река Дунав.

Председателят на Общинския съвет в Долна Митрополия Петър Петров също се изказва в подкрепа на идеята, че малките населени места могат да станат интересни за културен туризъм чрез развитието на подобни туристически обекти. Петров смята, че следва да се работи в синергия между различните общини в региона с цел популяризиране на римското наследство и создаване на силен туристически интерес.

Камен Христов е културният медиатор, който посреща туристическите групи в село Рибен – той е и куратор, и гид. Пред посетителите той разказва за живота на римляните, организира интерактивни занимания за деца, обучава ги как да оформят глина и разхожда ги из околностите на древната станция, като им споделя любопитни истории за миналото.

В рамките на фестивала „Орел на Дунава“, проведен в обект „Ад Путеа“ и римската колония „Улпия Ескус“ край село Гиген, взеха участие над 120 реенактори от България, Румъния, Италия, Англия и Сърбия. В посетителския център бяха организирани научни симпозиуми, ателиета за младите исторически ентусиасти и демонстрации на антична кухня.

Археологическият обект „Ад Путеа“ се намира на възвишение, познато като „Градището“, в северозападната част на село Рибен. Укрепеното селище е разположено върху един от важните римски пътища „Виа Траяна“, което свързва Улпиа Ескус и Филипополис. Обектът е обявен за Паметник на културата с национално значение през 1965 г.

Усилията за опазване на „Ад Путеа“ не започват с последния проект. Вече през 2013 г. след сигнали за разрушаване на крепостните стени от иманяри, местните власти и Регионалния исторически музей, под ръководството на археолога д-р Петър Бънов, започнаха спасителни разкопки, като в проучванията активно участват и ученици от местните училища.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.