„Дунавски майстор на изкуствата“: Деца и младежи към творчески конкурс

Последни новини


Млади таланти от Дунавския басейн се включват в конкурс за изкуство

Прояви на творчество ще заемат централно място сред младежите от дунавските страни с надвисналото начало на Международния конкурс „Дунавски майстор на изкуствата“, който привлича участници от 6 до 18 години. Тази инициатива, която стартира през 2004 година, е резултат от обединението на усилия между Глобалното партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за защита на река Дунав (ICPDR), и има за цел да вдъхнови младите хора да се разгледат местната речна среда и отношението си към природата.

Трите основни категории – изкуство, видео и фотография – предлагат разнообразие от изразни форми, като разрешават включването на всевъзможни стилове и материали. Участниците могат да подадат своите кандидатури индивидуално, в класови състави или като групи, и ще се съревновават първоначално на национално, а след това на международно ниво.

Прикаченият файл към статията предоставя детайлна информация за участието и краен срок за представяне на проектите. За да отпразнуват значимостта на река Дунав и неинствената природа, ежегодно се провежда Денят на река Дунав. От 1994 година, когато 13 държави и Европейската комисия се обединяват около Конвенцията за опазването на реката, събитието служи като напомняне и апел за съхранение на една от ключовите водни артерии на континента, като подчертава нуждата от поддържане на водите й чисти, безопасни и благоприятни за живот.

Информация и изисквания към конкурса могат да бъдат открити на официалния уебсайт [Danube Day | Danube Day – ICPDR](https://www.danubeday.org/), който е насочен към отбелязването на този важен речен празник, познат с призива „Да опазим Дунав син“.