Дунав Ултра разкрива нови 100 забележителности в маршрута за 2024.

Плевен днес


Дунав Ултра, известният веломаршрут в България, представи новите си четири предложения за списъкът на „100-те забележителности“ за годината 2024. Тази година към изключителната подборка бяха добавени: творчеството на проф. Марин Върбанов от Оряхово, Тракийското съкровище от село Букьовци, „Бялата лястовица“ – почит към Йордан Йовков, и Природен парк „Персина“, който е единственият свой вид по поречието на Дунав в страната.

Изборът на забележителности за списъка се основава на мултисензорно преживяване и значимост за региона. Дунав Ултра, простиращ се на 740 километра и преминаващ през Добруджа, всяка година представя тези 100 точки, които отразяват идентичността на маршрута, включвайки световноизвестни и местни места, натурални феномени и културно-исторически обекти.

Увеличаващата се популярност на Дунав Ултра ще продължи да привлича интерес към селищата по река Дунав и Добруджа, както и към нови атракции, които богатят туристическия опит в Северна България.

Пътешествието на Дунав Ултра преминава от запад на изток, свързвайки най-северозападната точка с. Куделин с най-североизточната с. Дуранкулак. Маршрутът получи международно признание, когато беше включен от Lonely Planet в Best in Travel за 2024 година, като единствената българска дестинация, удостоена с такова отличие в последно време.

Пълният списък на забележителностите може да бъде намерен на официалния сайт на Дунав Ултра.

Източник на информацията: PlevenZaPleven