Дъждове възраждат надежди за нормална реколта при зърнопроизводителите

Плевен днес


Скорошните дъждове възродиха вярата, че вероятността за добра реколта все още съществува, сподели Илия Проданов, ръководител на Съвета на директорите в Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Следващите метеорологични условия през май и началния период на юни са от ключово значение за количествата и качеството на жътвата, сподели още той. Проданов подчерта, че определянето на началото на жътвения сезон е предизвикателство тази година поради неочаквано топлия март и април, което преобръща предишни предположения за недобри реколти изказани преди няколко седмици, в интервю за БТА.

Той обърна внимание на наличието на достатъчно свободно пространство в зърнени складове за новият урожай и на стабилността на пазарните цени. Последната нарекоха земеделските производители да продадат насъбраните си запаси, освобождавайки складовете за предстоящата реколта. Проданов изрази надежда за по-справедливи пазарни цени, които да покриват производствените разходи.

„Международният контекст преживява значителни изменения и не можем да прогнозираме състоянието на пазарите, както и условията за морска търговия в Черноморския район по време на жътвата и след това,“ коментира той. Проданов подчерта, че точната изкупна цена към настоящия момент не може да бъде определена, като посочи, че вътрешната стойност на декар отглеждана пшеница възлиза на около 230-240 лева. Той изрази съмнение относно достигането на средна изкупна цена, която да отговори на тези себестойности и изрази надежда за повишаване на цените с минимум 20 процента.

Проданов сподели също информация за настоящата изкупна цена на зърното, която варира между 38-39 стотинки на килограм на пристанищата. В други региони на България, като Плевен, Ловеч и Видин, цените се колебаят между 340 и 350 лева за тон.

Информацията за тази статия е предоставена от dnes.bg.