Д-р Валентин Христов обсъди културни проекти в Плевен с Тома Биков.

Последни новини


На 22 октомври 2024 г. кметът на Плевен, д-р Валентин Христов, проведе работна среща с народния представител от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание, Тома Биков. Целта на срещата беше обсъждане на въпроси, свързани с развитието на културата в Плевен и извършването на ремонтни дейности на значими обекти в общината. Посещението на Тома Биков в Плевен беше по покана на д-р Христов и народния представител Пламен Тачев.

По време на срещата, д-р Христов и заместник-кметът с ресор „Хуманитарни дейности“ Елина Димитрова представиха на Тома Биков четири конкретни проекта. Тези проекти се реализират от Община Плевен от началото на мандата и включват належащ ремонт в залите на галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“, чието здание е архитектурен паметник с национално значение. Планира се и ремонт в Първановата и Дачевата къщи, които са част от Възрожденския комплекс в Плевен. Освен това, ръководството се ангажира с реновиране на родния дом на оперната прима Гена Димитрова в Беглеж и превръщането му в музей. „За всичко това, както и за реализацията на други приоритетни проекти, Община Плевен разчита изключително на Вашата подкрепа в Народното събрание“, подчерта д-р Христов.

Тома Биков заяви: „За нас, от ГЕРБ – СДС, културата е категоричен приоритет. След като през тази година изпълнихме ангажимента си за чувствително увеличение на бюджета в тази сфера, сега ни предстои и осъществяване на сериозна структурна реформа в модела на финансиране на целия културен сектор. Подготвяме и програма за съфинансиране от държавата на ремонти на сгради, които са паметници на културата.“ Пламен Тачев добави, че ГЕРБ-СДС е гарант не само за реализирането на проектите в сферата на културата, но и за големите стратегически проекти на Плевен, както и за решаване на проблема с водата.

По време на срещата бяха обсъдени и теми, свързани с читалищата, музеите и галериите на територията на община Плевен, както и подкрепата за творците и всички гилдии в сферата на културата и изкуството.