Европа отбелязва Деня за защита на личните данни на 28 януари.

Плевен днес


На 28 януари Европа празнува Деня за защита на личните данни, като отдава почит на важността на защитата на личната информация. Този ден се свързва с подписването през 1981 г. на Конвенция 108 на Съвета на Европа, първият международно-правен инструмент, посветен конкретно на защита на личните данни. През 2011 г. бе отбелязана 30-годишнината на тази конвенция, което сложи началото на сериозни обсъждания за необходимостта от обновяване на европейското законодателство в тази сфера.

През 2012 г. се постави началото на формулирането на нови европейски стандарти за защита на данните, с усилията съсредоточени върху балансирането на намаляването на излишната регулаторна и финансова тежест със същевременното усилване на сигурността и защитата. Намерението бе тези стандарти да улеснят упражняването на гражданските права без да пречат на свободния обмен на информация.

Денят за защита на личните данни също така е повод за среща между експерти по защита на данните и представители на гражданското общество, където се обсъждат основните принципи и целите на техния професионален път и ангажимент.

Източникът предоставя информация от Комисията за защита на личните данни и посочва и други дати от календара, свързани с различни поводи, като например Ден на растителната защита (16 януари), Ден на любовната афера (5 януари) и Васильовден (1 януари), както и световният ден на снега, който също се отбелязва на 16 януари.

Източник на информацията: PlevenZaPleven