Европейски средства за нови топлоуреди в Плевенските домакинства.

Общество


В община Плевен с европейски средства ще бъдат заменени старите отоплителни уреди в някои домакинства. Това ще стане възможно, след като е одобрен проектът „Подобрение качеството на атмосферния въздух в община Плевен“ в рамките на Програма „Околна среда“ за периода 2021-2027 година, както е съобщено от местната администрация.

По проекта е предвидена безвъзмездна смяна на стари и неефективни отоплителни уреди на твърдо гориво към домакинствата с нови, екологично чисти и енергоспестяващи алтернативи, които са в съответствие с изискванията на Директива 2009/125/ЕО. Те включват използването на пелети или друг вид биомаса, както и преминаване към алтернативни отоплителни системи на електрическа основа.

Община Плевен е предвидила за проекта доставка, инсталация и гаранционно обслужване на уредите и системите за екологично отопление. Общо ще бъдат доставени 6891 климатични системи, 285 термопомпи „въздух-вода“, 104 устройства за отопление на пелети и 1420 стоманени панелни радиатори.

Сумата, отпусната за одобрения проект, възлиза на 29 508 685.06 лева. Предвижда се скорошно подписване на договор между Община Плевен и Управляващия орган на Програма „Околна среда“ за осъществяването на проекта.

Напомняме, че в края на 2022 година Министерството на околната среда и водите определи Община Плевен като предефиниран бенефициент за същата програма Приоритет 5 „Въздух“, мярка „За по-чист въздух“, свързана със замяната на стари печки и други уреди на твърдо гориво с екологични алтернативи.

В тази връзка общината започна разработването на проекта и проведе социологическо изследване на нагласите на гражданите за замяна на отоплителните устройства. Анкетата обхвана 1000 домакинства. За информираност по проекта се организираха срещи на общинското ръководство с кметове на кметства и кметски наместници, както и с живущи в кварталите „Сторгозия“, „Дружба“, Девети квартал, „Мара Денчева“ и Централна градска част. През 2023 година почти 2500 домакинства изразиха предварителен интерес към проекта.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.