Екс-посланик Валтер Левалтер дари картини за ХГ „Илия Бешков“ Плевен.

Последни новини


Благороден жест от Германския експосланик обогати изкуството в Плевен

Германия ни прати не само дипломатически ангажименти, но и културно наследство. Бившият посланик на Германия в България, Валтер Левалтер, и неговата съпруга Регина Левалтер, зарадваха арт общността в Плевен с дарение от дузина ценни картини от тяхната семейна колекция за Художествена галерия „Илия Бешков“. Талантът на изтъкнати български художници от съвременността вече ще украсява стените на галерията, благодарение на платната с уникални и запомнящи се стилове.

Сред произведенията се открояват пет произведения на акад. Светлин Русев, между които „Светла къща“, „Къщи в червено“ и „Тъмен пейзаж с бял кон“, както и други завладяващи творби като „Съновидение“ на Сули Сеферов и „Бар в Париж“ от тайнствения Е В.89.

Дарените картини са били част от ежедневието на семейство Левалтер в продължение на 35 години, и както споделят самите те в съпровождащото писмо: „Тези картини ни заобикаляха навсякъде, където сме живели през последните 35 години. Радва ни мисълта, че сега те се завръщат в своята родина“.

Валтер Левалтер е личност със значим принос в германската дипломация, като кариерата му обхваща различни и важни позиции на международно ниво, включително посланик в Гвинея и постоянен представител на Германия в ООН.

Откриването на изложбата с дарените картини ще се състои на 18 юли в камерната зала на галерията, където плевенчани и гости на града ще могат да се насладят на високата художествена стойност на произведенията, които отсега нататък ще обогатят културните традиции на региона. Общината и ХГ „Илия Бешков“ изразяват своята благодарност към сем. Левалтер за техния благороден жест.