Електрически тротинетки стават оръжие на пътя, предупреждават експерти

Плевен днес


Електрическите тротинетки вече не са само средство за бързо и икономично предвижване. Според Европейския център за транспортни политики, те се превръщат във все по-опасен фактор на пътя.

Време е за решителни мерки срещу тротинетките, за да се предпазим от загуба на човешки животи, заявяват от ЕЦТП след трагичния случай, при който 16-годишно момче почина след инцидент с електрическа тротинетка в Плевен.

„Електрическите тротинетки, които могат да достигнат високи скорости, без адекватна законова рамка и контрол, представляват заплаха за всички участници в движението. С всеки ден, в който се отлага въвеждането на строги правила, животите на хората са под риск“, добавят от центъра и задават няколко въпроса към отговорните институции:

1. Как ще бъде поета отговорност при пътнотранспортно произшествие, причинено от водач на електрическа тротинетка, при положение, че няма задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ за този вид индивидуално превозно средство?
2. Как Министерството на вътрешните работи контролира скоростта на електрическите тротинетки и как идентифицира и санкционира нарушителите?
3. Как МВР гарантира, че управляващите тротинетки са на възраст минимум 14 години?
4. Как Министерството на вътрешните работи осъществява контрол върху това дали водачите на електрически тротинетки, които са под 18 години, носят предпазна каска, както законът регламентира?
5. Съществуват ли реални санкции за родители, които позволяват на малолетни да управляват електрически тротинетки?
6. Наложително ли е всяка електрическа тротинетка да бъде регистрирана, за да се гарантира отговорност при нарушаване на закона?
7. Трябва ли да бъде въведено задължително изискване електрическите тротинетки да се движат само по велоалеите?

ЕЦТП настоява за изцяло нов Закон за движението по пътищата, който да включва ясни и категорични правила за използването на електрически тротинетки.

Информацията в тази статия е предоставена от dnes.bg.