Емблематичен художник Петър Мичев-Педро почина на 69 години

Последни новини


Тъжна вест за света на изкуството в България: на 69-годишна възраст ни напусна Петър Мичев, известен на всички като Педро, символ на плевенското художествено майсторство.

С творческо начало от петнадесет години, Педро бързо задълбочава своя артистичен потенциал, разраствайки кариерата си в родината през периода 1974-1990 година. Международната му изява датира от 1990 г., когато бележи спиращо дъха постижение с изложба в брюкселската галерия „Остър ъгъл“—негови картини на стени до произведенията на великия Салвадор Дали.

Не след дълго, Педро покорява културните сцени на Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания, откривайки големи експозиции. Неговият уникален дар е забелязан и от ЮНЕСКО, където той е избран да участва в един от най-мащабните и престижни културни проекти на организацията през 1994 година, заедно с имена като Сезар, Карсу и Бюфе. Следвайки успеха, тези четирима визионери заедно представят съвместна изложба в знаменития монетен двор „Дьо Ла Моне“ в Париж.

Една нова глава в живота му започва във Франция, където работи с някои от най-известните галерии, като „Романет“, позиционирана между Лувъра и Латинския квартал. Парижката критика го нарича „автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране“. В продължение на единадесет години, Педро остава във Франция, след което преминава океана за да прекара пет години в Тампа, САЩ, където освен другото губернаторът Джеб Буш го представя пред конгреса на Флорида като „единствения жител на щата, записан в Енциклопедия Британика“.

Произведенията на Педро заемат своето място в повече от 30 музея по света и в колекциите на известни личности, включително и във Ватиканския музей и личната колекция на папа Йоан Павел Втори. Творбата му “Мадона от Флорида” е представена в музея на Сената и бе избрана за пощенска марка, символ на щата Флорида.

Приносът на Педро към културата е оценен и на родна земя—през март 2006 година той е обявен за заслужил гражданин на Плевен. С потвърждение на над 12 000 продадени картини, Петър Мичев – Педро се утвърждава като един от най-скъпопродаваните български художници.

Изкуството и заслугите на Петър Мичев едва ли някога ще бъдат забравени, и то не само в Плевен, но и в света.

Светла памет на този неповторим творец!