Емил Иванов подреди изложбата „Следи“ в Художествена галерия.

Общество


Плевенският график и преподавател в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ Емил Иванов представи втората си самостоятелна изложба с наименование „Следи“. Представените в експозицията произведения са дело на младия автор и са реализирани върху хартия, изработена лично от него.

„Основата на изложбата ми е идеята за работа с ръчно изработена хартия, за нейното създаване и използване за различни по природа творби. Първоначално тези действия бяха експерименти за мен, но с течение на времето те се превърнаха в завършени нужби, които реших да покажа на публиката“, сподели пред БТА Иванов. Самият той се обучава в изработката на хартия, изследоващ и увлечен от този процес, като резултатите от наречените от него експерименти се оказват успешни.

„За името на изложбата „Следи“ мислех от самото начало, когато започнах с експериментите си с хартията. Интересуваше ме какви следи оставят различните материали върху нея – туш, спрей, печат, боя. Така името дойде естествено с хода на труда ми“, допълни художникът.

Иванов сподели, че графиката е специфичен вид изкуство, което освен трудоемко, изисква и определена база, инструменти, преси, мастила, достъпът до които в България не е лесен. Той обаче е оптимист, тъй като в училището, където преподава, има млади артисти, желаещи да се развиват в тази сфера, и е убеден, че скоро ще видим и техните творби.

Изложбата „Следи“ е подредена в камерната зала на Художествена галерия „Илия Бешков“. Показаните произведения са групирани помежду си в цветови поредици и могат да бъдат придобити от почитателите на изкуството. Експозицията ще стои отворена за посетители до 9 май.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.