„Енеркемикал“ модернизира производство с европейски средства и проекти

Общество


„Енеркемикал“ ООД в Белене използва европейски средства за обновяване, модернизация и увеличаване безопасността на производствената си база за работниците. Фирмата е лидер в производството и рециклирането на металообработващи и металорежещи машини и има повече от четиридесетгодишен опит в бранша. Освен това се занимава с производство на детайли и елементи за индустриални и строителни предприятия, както и за селското стопанство.

„Енеркемикал“ е участвало в европейски проекти още от времето на предприсъединителните фондове и е реализирало проекти по програма ФАР. „Първият проект беше свързан с ISO 9001 – стандарта за качество, който продължаваме да поддържаме. До момента имаме 17 спечелени проекта – от ФАР, от предприсъединителните фондове, от първия програмен период (2001 – 2013 г.) и втори програмен период (2014-2020 г.)“, каза Тихомира Лазарова, консултант във фирмата.

Благодарение на европейските средства са закупени нови машини, които са подобрили производствения процес и са внесли редица подобрения в производствените халета. През 2015 г. е извършен капитален ремонт на едно от халетата, включвайки подмяна на дограмата, изолация, работи по покрива и боядисване на стените. Миналата година дограмата на по-големия цех е сменена и осветлението е подобрено също с финансова помощ от европейска програма.

Фирмата се е снабдила с високотехнологични машини за разкрой, заготовка и механична обработка на метали благодарение на успешно спечелени и реализирани проекти. През 2017 г. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са закупени мобилна аспирационна система, машина за серпентини, хоризонтален борверг, заваръчни машини на стойност над 1,6 млн. лева, като 60% от средствата са осигурени като безвъзмездна помощ.

Следващата модернизация е реализирана през 2019 г. по същата оперативна програма, с проекта, реализиран чрез процедура на МИГ Белене-Никопол. Закупените нови машини имат обща стойност около 390 000 лв., от които 90% са безвъзмездна финансова помощ.

Главният инженер на „Енеркемикал“ инж. Владимир Събчев сподели, че новите технологии са довели до намаление на времето за производство на детайлите и са повишили тяхното качество. „Производственият процес е по-бърз, детайлите са по-прецизни и безопасността е на по-високо ниво, тъй като машините са оборудвани със защитни елементи и при авария спират автоматично“, добави той.

„В момента „Енеркемикал“ кандидатства по две процедури. Едната е към Министерството на труда и социалната политика – „Адаптирана работна среда“, включваща обновяване на административната част от сградата, смяна на дограма, обособяване на стая за почивка за работниците, открит кът за отдих и нови офис столове, както и ремонт на бани и тоалетни. Другата процедура е свързана с „Кръгова икономика“, в нея планираме закупуване на машини за обработка на металите, които ще намалят праховите емисии, грешките и отпадъците“, добави още Лазарова. Предстои реализацията на двете проектни предложения, като първият проект е за 381 000 лева, а вторият планира инвестиции за 980 000 лв.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.