Есенният джаз фест в Плевен започва на 12 септември

Общество


Осмото издание на Есенния джаз фест в Плевен ще се проведе от 12 до 14 септември, информират от Община Плевен. Както е обичайно, домакин на събитието ще бъде Регионалният исторически музей, който предоставя парка си за сцена на фестивала, като посетителите ще могат да се наслаждават на музикалните изпълнения безплатно.

Фестивалът ще започне в четвъртък вечерта с концерта „Everybody Need’s a Little More Jazz“ на Симфониета „София“, джаз формация „София“, Венци Благоев и Ана Топалова.

През петъчната вечер, почитателите на джаз музиката ще имат възможност да чуят акапелната група Spectrum Vocal Band, които ще представят разнообразна програма от поп, фънк, джаз и етно с бийтбокс в петгласна хармония. Участници в групата са Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел Николов, Янко Янков и Константин Бейков. След тях на сцената ще излезе формация „Жарава“ начело с д-р Владимир Величков, който е ръководител и автор на музиката и аранжиментите. Публиката ще може да чуе също Явор Бобев – гайда, Йордан Василев – ударни, Венци Петков – клавишни инструменти, и вокалистките Мария Петкова, Стефани Желязкова и Моника Димирева.

В събота сцената ще бъде заета от джаз квинтета Acoustic Fusion Project Sinergy, включващ Венци Благоев (тромпет), Цветан Недялков (китара), Иван Звездомиров (баскитара), Цветан Георгиев (барабани) и Минко Ламбев (пиано), като Ламбев е автор и на композициите и аранжиментите. След тях на сцената ще излезе NG Little Band на Big Band Plovdiv, който ще изпълни популярни инструментални и вокални джаз стандарти, поп, фънк, суинг и аранжименти на български парчета. Вокалистка на състава е Милена Костова.

Програмата на фестивала ще бъде допълнена от детска зона и арт работилници, които ще се провеждат всеки ден от 17.00 до 20.00 часа без предварително записване.

Напомняме, че в края на август се проведе второто издание на фестивала „Джаз в парка“ в Кнежа, който включваше международно участие и бе напълно финансиран от Общината.

Източник: Българска телеграфна агенция (БТА).