Жителите на Бреница са готови за протест срещу безводието

Общество


Жителите на село Бреница в област Плевен планират днес протест поради дългогодишни проблеми с водоснабдяването. Те възнамеряват да се съберат на изхода на град Кнежа в посока Плевен с цел да блокират участък от пътя Кнежа – Искър – Долни Дъбник. Това бе съобщено от кмета на селото, Лъчезар Желев.

Проблемите с водоснабдяването в Бреница не са нови. През миналия месец, жителите два пъти седмично останаха без вода за периоди от по седем дни, обяснява кметът Желев, който заемa поста от 2019 година. Оттогава той се стреми да намери устойчиво решение на този проблем.

До 2019 г. в селото са били подменени около 300-400 метра от водопроводната мрежа. След поемането на длъжността, общината е реализирала два проекта на стойност 4 милиона лева, което е довело до замяна на една пета от мрежата. Към момента се чакат допълнителни финансирания за следващи проекти. Най-сериозният проблем остава старият напорен водопровод, минаващ през 6 км и 650 метра до Бреница, който е изпълнен с неизправности и е изцяло отговорност на ВиК оператора в Плевен.

По време на водния недостиг през септември, по думите на Желев, „Водоснабдяване и канализация“ – Плевен не е осигурила водоноска за населението. Общинският транспорт доставил вода, но тя не била подходяща за пиене. В крайна нужда, питейна вода е била доставяна на трудноподвижни жители.

ВиК-Плевен потвърдиха за БТА, че през септември е имало спирания на водата в Бреница, поради аварии в мрежата и електрическите съоръжения в помпената станция. В момента водоснабдяването е нормализирано.

Информацията е предоставена от Българската телеграфна агенция (БТА).

Вашият коментар