Жители на свищовски села блокират главния път Плевен-Русе отново

Плевен днес


Жителите на четири свищовски села ще затворят основния път Плевен-Русе за втори пореден ден, прекъсвайки движението два пъти по тридесет минути. Както и в събота, блокадите ще са между 10 и 10:30 ч. и между 12 и 12:30 ч. на кръстовището при Горна Студена и Павел, според БНР.

Причината за протестите е липсата на вода в района. Проблемът се дължи на сухите местни водоизточници и старата и амортизирана водопроводна система, която губи повече от 70% от водата.

В село Хаджидимитрово положението е кризисно и продължително, като Държавният резерв е осигурил 20 тона бутилирана вода. В Горна Студена, Морава и Козловец водоснабдяването е под строг режим. Жителите на четирите села продължават своите протести с блокади и настояват водният оператор и държавата да намерят трайно решение на проблема, който продължава от десетилетия.

„В Горна Студена няма вода. Повече от месец сме без водоснабдяване, като водата се пуска само за три-четири часа през ден. Носим вода с туби. Не знаем кога ще се сложи край. Аз съм от Козловец и протестираме, защото нямаме вода. Имаме малки деца, самотни възрастни хора и това е ужасяващо. Взехме вода от Държавния резерв, но това няма да стигне за дълго,“ споделя един от потърпевшите.

Хората негодуват срещу бездействието на институциите и настояват за нови водопроводи и търсене на нови водоизточници.

„Не виждам да се предприемат каквито и да е действия в тези помпени станции. ВиК не правят проекти в момента и не подменят водопреносната мрежа. Общинската администрация е помогнала да се подменят доста водопроводи в Хаджидимитрово, но режимът не е прекратен. Трябва да се използват европейските средства. До нас има голяма река Дунав, а ние стоим без вода,“ допълват присъстващите на протеста.

**Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.**