Жители спасиха и лекуваха пострадал щъркел в Аспарухово.

Общество


Жители на село Аспарухово, община Левски, спасиха ранен млад щъркел и в продължение на няколко дни положиха грижи за него. Историята за добрината на Мариета Йорданова и Венцислав Коев бе разказана пред БТА от старши експерт в отдел „Екология“ на Община Левски, инж. Вероника Славова.

Птицата с ранено крило е намерена на 26 юли. Мариета се е свързала с инж. Славова още същия ден, за да я уведоми за случая. Раненият щъркел бил настанен в дома на семейството. „Тя ми сподели, че птицата е много уплашена и постоянно лежи“, разказва инж. Славова. Под грижите на своите спасители щъркелът бързо се възстановява, започва да става на крака и да се храни. Семейството му даде името Аспарух, в чест на местността, където е намерен.

В началото на работната седмица Славова свързва с Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен. На 31 юли, вторник, ранената птица е транспортирана към Спасителния център в Стара Загора за лечение. По думите на инж. Славова щъркелът най-вероятно се е ранил докато се е обучавал на летене.

Инж. Славова подчерта, че са спазени всички изисквания на Закона за биологичното разнообразие, според който за открит екземпляр в нужда от помощ или мъртъв трябва да се уведоми съответният регионален орган на Министерството на околната среда и водите.

Тя е убедена, че подобни актове на доброта заслужават да бъдат разказани и показвани. В случая е спазен законът, защото белият щъркел е защитен вид, но по-важната е съпричастността и грижата на хората, приютили един ранен щъркел, заключи инж. Славова.

Информацията за статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.