Жълт код за обилни валежи и гръмотевици в 21 области

Плевен днес


За двадесет и една области в България е издадено предупреждение от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за жълт код поради очаквани обилни дъждове и силна гръмотевична активност на 23 юли.

Под предупреждение се попадат следните райони: Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София-област, Стара Загора, Търговищe, Хасково, Шумен и Ямбол. В тези области се очакват локални валежи от 20 до 35 мм и възможност за поява на гръмотевични бури, коитo могат да доведат до временно усилването на вятъра и образуването на градушки.

Над страната ще се задържи климатична нестабилност. Образуването на конвективни облаци ще доведе до поява на превалявания, придружени с гръмотевици, особено в следобедните часове. На места се предвижда и риск от градушки. Ветровете ще бъдат слаби до умерени и предимно от североизточно направление.

Температурите ще достигнат стойности между 29° и 34° градуса, като за София се очаква около 29°. Очаква се леко увеличение на атмосферното налягане, но то ще продължи да бъде под обичайното за периода.

На крайбрежието на Черно море през деня ще се образуват конвективни облаци с прогноза за краткотрайни валежи и гръмотевици. Ветровете ще бъдат умерени от североизток, а температурите на въздуха ще варират от 29° до 31°. Морската вода ще бъде между 28° и 29°, а вълнението ще е силно до 2-3 бала.

В планините небето също ще е облачно, като се очакват краткотрайни валежи и гръмотевични бури, и условия за градушки. Ветровете ще духат от умерена сила, с посоки от север-североизток. На височина от 1200 метра термометърът ще покаже около 24°, докато на 2000 метра – около 17°.

По време на следващите няколко дни, метеорологичната неустойчивост ще продължи. В сряда, температурите ще запазят своите стойности между 29° и 34° градуса. На четвъртък, очакванията са за похлаждане с понижение на температурите до между 27° и 32°, поради появата на северозападен вятър. Облачността ще се развива и ще донесе осезаеми валежи и гръмотевични бури, най-вече в северозападната и централните части, а в четвъртък и в Източна България и планините на Югозапада.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.