Жълт код за силни валежи обхваща половината на България.

Плевен днес


„За значителна част от страната е обявен предупредителен жълт код за силни дъждове. Територията, на която той важи, включва Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, столицата София и частично областите Перник, Пазарджик, Смолян, Пловдив и Стара Загора. Според издадената прогноза от НИМХ се очакват местни обилни и силни валежи, както и гръмотевични бури, съпроводени с потенциал за поява на градушки.

Нощните стойности на термометъра ще се колебаят между 11 и 16 градуса, като за районите край морето се очаква до 14 градуса. Валидно е очакване за дъжд през първата част на деня в западните и централни части, докато изтокът ще се укрие в облаци. Привечер, западните райони ще бъдат сковани от гръмотевични дъждове, а облачността над източните райони ще започне да се редуцира.

Западна България ще се подложи на риск от градушки. С наближаването на нощта, дъждът ще отстъпи, а облаците ще се изпаряват, водещи до свежест във въздуха. Ветровете ще останат със слаба интензивност, със скорости до 20 км/ч. Дневните температури ще варират в рамките на 20 до 25 градуса, като северозападните части ще регистрират между 18 и 19 градуса, а югозападните зони до 27 градуса, както е посочено от метеоролога Ивана Дилова от Bulgaria ON AIR.

Нагоре в планинските райони ще превладават небеса затворени от облаци, носещи валежи, с интензивни прояви в Рила и Пирин. На височини над 2200 метра ще пада мокър сняг. Ветровете в по-високите части, превишавайки 2500 метра, ще се отличават с умерена сила от северен курс, достигаща пориви до 30 км/ч. Максималните дневни стойности за високите точки ще са около 2-4 градуса, докато на 1500 метра височина ще се движат между 10 и 12 градуса.
Петъчният обед ще навести слънчево време, докато следобедните часове ще предвещаят валежи по-конкретно в Западна България. Отново ще настъпи похладняване. Съботният и неделният ден очакват дъжд, осезаемо в западните и източните райони. В планинските области ще гърми и ще има валежи, без да се предречат силен гръмотевични бури или градушки.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.