Завърши първият етап на детския песенен конкурс „Музикална въртележка“.

Общество


Приключи първият етап от Националния конкурс за нова детска песен „Музикална въртележка“, който се организира от Народно читалище „Съгласие 1869“ в Плевен, според информация, предоставена от председателя на настоятелството Ивайло Атанасов. Първият етап показа интереса към такива творчески инициативи, с участие на 26 песни, от които 12 са селектирани за финала от подборната комисия.

Избраните творби включват различни музикални жанрове и тематика, като някои са написани от утвърдени български композитори и поети. Според Георги Милтиядов, диригент и композитор, инициатор на конкурса, творчеството за деца е изключително важно за образованието и бъдещето им развитие.

Финалните песни се отнасят до различни теми, например за животните, сезоните, празниците и дори първата ученическа любов. Те ще бъдат оценени от жури на 12 октомври в специален музикален спектакъл, където участниците могат да изберат изпълнители или да бъдат представени от Вокална група „Арлекино“.

Виолета Боянова, художествен ръководител на ВГ „Арлекино“, подчерта значението на конкурса като трамплин за талантливите деца и възможност за развитие в областта на изкуството.

Финалните песни ще бъдат включени в албум, записан от ВГ „Арлекино“ и разпространяван безплатно сред училища и детски градини, благодарение на плевенския музикант Максим Горанов.

Милтиядов изрази надежда за установяване на конкурса „Музикална въртележка“ като ежегодно събитие, което да носи радост на създатели и публика. Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ с 36 000 лв. и допълнителен принос от читалището между 15 и 20 000 лв.

Информацията за статията е осигурена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.