Заместник-министър Елка Налбантова обсъди развитието на социалните услуги на работни срещи в Община Плевен

Последни новини


Заместник-министърът на труда и социалната политика на България, Елка Налбантова, заедно с представители от социалния сектор, посетиха град Плевен, за да обсъдят бъдещето на социалните услуги и деинституционализацията на грижите за деца, нуждаещи се от закрила. Визитата включваше срещи с кметския екип и ръководителя на Общинския съвет. Налбантова изказа позицията на министерството, че следва да се прекрати настаняването на деца в институции и заяви, че правителството цели да завърши процеса на деинституционализация, като подпомогне изграждането на алтернативни социални услуги. Така децата от последните четири дома в Кърджали, Плевен, Варна и Стара Загора ще бъдат интегрирани в обществото с подкрепата на семействата им и специализирани услуги.

По време на работната среща бяха дискутирани условията на труд на социалните работници, включително и финансовите недостатъци, които довеждат до отлив на кадри. Налбантова съобщи, че правителството ще увеличи бюджета за социалните услуги на общините до рекордните близо 3 милиарда лева, с очаквания за подобряване на финансовите стандарти в социалната сфера през 2025 година.

Дискутирано е също така и за необходимостта социалните услуги да бъдат обезпечени с достатъчно финанси и квалифицирани кадри, за да предоставят висококачествени услуги, което понякога налага търсенето на допълнително финансиране, включително и от местната власт.