Западната част на България очаква гръмотевични бури и градушки днес

Плевен днес


Днес обстановката ще остане нестабилна. В западната половина от страната ще се образува облачност с вертикално развитие и ще се очакват кратки валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. На места ще има условия за градушки, съобщава БГНЕС.

На изток от България ще преобладава предимно ясно и слънчево време. Ще духа лек североизточен вятър, който в Източна България може да достигне умерена сила, а вечерта в западните райони ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще бъдат в интервала от 27-29 градуса в западните райони до 35-37 градуса в Централна и Източна България. Жълт код за опасно високи температури е обявен в осем области на Източна България.

Дневни температурни прогнози: за София – 27 градуса, за Благоевград и Пловдив – 30, за Плевен и Велико Търново – 33, за Сандански – 34, за Русе – 36 и за Ямбол – 37 градуса.

В планините ще има развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи с гръмотевици. На места в Централна Стара планина и Западните Родопи валежите ще бъдат по-интензивни и със значително количество. Умерен вятър ще духа от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 23 градуса, а на 2000 метра – около 15 градуса.

По Черноморието времето ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29 и 32 градуса, като във Варна ще бъде около 32 градуса и в Бургас – около 30 градуса. Температурата на морската вода е около 28 градуса, а вълнението на морето ще е 1-2 бала.

На Балканите почти навсякъде ще има валежи, изключение правят източните райони, където времето ще остане сухо и топло. Максималните температури ще бъдат: в София – 27 градуса, в Атина – 30, в Белград – 32, в Солун и Истанбул – 33, в Скопие – 34, и в Букурещ – 37 градуса.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg