Започва изграждането на доверен код за машинна верификация утре

Общество


Утре започва съществен етап от верификацията на машините за гласуване, а именно изграждането на доверения код. Това обяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов по време на пресконференция в Плевен. Той е натоварен с координацията на организационно-техническата подготовка на предстоящите избори от Министерския съвет.

Министър Карадимов призова представители от всички партии и коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК), да присъстват на този процес, като подчерта значимостта му за сигурността на кода. Той увери, че валидирането, параметризирането на машините и тяхната подготовка за експедиция ще бъдат проведени с усилено участие на специалисти, като целта е процесът да стане по-прозрачен и обезпечен.

Министерството на електронното управление ще ангажира допълнително 50 ИТ-специалисти, които ще подкрепят ЦИК в проверката на машините преди те да бъдат изпратени. В сравнение с предходните избори, когато са били проверени около 660 машини от 13 хиляди, Карадимов изрази надежда, че този път броят на проверените устройства ще достигне поне 1600.

Министърът също така напомни за решението на ЦИК да се унищожат всички ролки със стара хартия за машинно гласуване, като това е приоритет за изпълнителната власт. Въпреки че в повечето области процесът е завършен, 61 общини все още не са изпълнили задължението. Карадимов увери, че ще бъдат положени всички усилия това да бъде коригирано в следващите дни.

Според министъра, организацията на изборите върви по план, всички срокове се спазват, а държавата е в пълна готовност за провеждането им. Карадимов участва в работна среща в Плевен, на която обсъди ангажиментите на правителството за материално-техническо осигуряване на изборите с представители на Северозападния район и местните власти.

Информацията е предоставена от Българската телеграфна агенция (БТА).