Започна записването за петия Маратон на приятелството „Плевен“ 2018 [ПД]

Плевен днес

Започна записването за петия Маратон на приятелството „Плевен“ 2018, който ще се проведе за пета поредна година на 20 май, информират организаторите. Очаква се за пореден път то да събере в града стотици почитатели на активния начин на живот от страната и чужбина. Най-голямото състезание в региона се организира от „Eyes-Open“, Спортен клуб „Бегач“ и Община „Плевен“. То утвърди името си, като само през миналата година посрещна участници от над 20 държави и 5 континента и привлече рекордния брой от 550 състезатели.
Тази година броят на участниците се очаква да бъде още по-голям, а програмата – по-богата и привлекателна. Дисциплините ще бъдат разделени в няколко основни категории: класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2х10 км) и безплатен градски крос (3 км). За трета година в рамките на събитието ще се проведе и специален детски маратон, който цели популяризиране на здравословния начин на живот сред най-малките. За най-възрастните пък (хората над 60 години) е предоставена възможност за безплатна регистрация.

Записването за събитието на уебсайта http://plevenmarathon.com/ вече започна и около два месеца преди старта вече са се регистрирали близо 200 любители на бягането от различни краища на света.
Маратонът на приятелството „Плевен“ 2018 е отворен както за професионалисти, така и за любители и за всички, които искат да се заредят с добро настроение. Благодарение на разнообразието от дисциплини и дистанции, събитието предлага възможност за всеки човек със спортен дух да открие своето предизвикателство в Плевен на 20-и май. Всички маршрути на маратона са сертифицирани, добре маркирани, осигурени и обезпечени с подкрепителни пунктове. Трасето включва разнообразие от градска среда, парк и шосе. Стартът и финалът отново са в центъра на града, а самият маршрут минава през основните забележителности в и около Плевен, сред които парк „Кайлъка“ и историческия мост до село Ясен.

Плевенският маратон има три звезди за качество като шосейно състезание, присъдени от Европейската федерация по лека атлетика, и е включен в годишния състезателен календар на Европа. Той е част и от румънската верига от исторически маратони и традиционно привлича голям брой участници от северната ни съседка.
„Основните цели на Маратон „Плевен“ са насърчаване на активния начин на живот, привличане на професионални и непрофесионални спортисти от цял свят в регионалния северозападен град, както и популяризирането му като атрактивен спортен туристически център. Доброто настроение и приповдигнатият празничен тонус са гарантирани“, казва за събитието основният му организатор – плевенчанинът Станислав Георгиев.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com