Започна подписка за създаване на Общински исторически музей в Пордим [ИП]

Култура

В Пордим започна  подписка, с която местните оказват подкрепа на общинската администрация да поиска от държавата учредяване на Общински исторически музей – Пордим. Идеята е той да включва в състава си „Къща музей „Великий княз Николай Николаевич“ и Къща музей „Негово кралско величества Карол I“, като за това те трябва да бъдат извадени от структурата на Регионален военно –исторически музей – Плевен.
От създаването си двата музея никога не са били общинска собственост, въпреки че терените и постройките за тяхното изграждане са предоставени от местното население. Първоначално музеите са към Дирекция „ Военно –исторически музеи” – Плевен“ , а по-късно към Регионален военно – исторически музей. Поради липса на достатъчно финансиране музеите в Пордим не са поддържани на ниво, подхождащо на признателните българи, категорични са от Община Пордим, като допълват, че единствено Пордим и пордимчани вече поколения наред поддържат двете къщи – музеи, макар да няма законово основание да изразходват средства за тях , тъй като не са общинска собственост.
„За да се издигнем на нивото на днешните предизвикателства, за да можем да използваме и потенциала на Европейските фондове за финансиране Община Пордим възнамерява да създаде собствен туристически продукт , чрез който да отговори на очакванията на жителите на общината за обособяването на Община Пордим като туристическа дестинация, на чиято територия има над 20 културно – исторически паметници”, посочват още от Общината.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com